уторак, 13. новембар 2012.

Displazija Kukova i Laktova HD ED



Displazija,displazija kukova,displazija laktova,HD/ED
       Odgoj pasa čistih rasa,očuvanje njihovih karakteristika  i  usavršavanje u okviru standarda, zahteva strogu selekciju i kontrolu.To znači da napredak u odgoju pasa na čisto empiriski način uz pronicljivost i iskustvo odgajivača nije dovoljan za postizanje najboljih rezultata.
Ogroman odgoj pasa sa velikim upisom  u rodovne knjige kao “pasa čiste rase”,upotreba priplodnih pasa u reprodukciji ali tako da se zamenjuju i pogrešno prijavljuju u pedigre,podmetanje legala i sve ostale malverzacije samo stvaraju zabludu i neprijatnosti sto dovodi do štete i preti da uništi osobenost rase.
Da bi smo imali savremenu kinologiju potrebno je kontrolisati pse, pre svega one koje se koriste u reprodukciji vodeći zvaničnu evidenciju o njima. Kontrolom pasa je moguće eliminisati nedostatke ili mane koje su urodjene i /ili nasledne i u isto vreme skrivene ili nevidljive.
Ozbiljne mane skeletnog aparata psa koje se nasledjuju su: displazija kukova(HD),displazija laktova(ED),spondiloza u krsnoj i u vratnoj regiji,luksacija patele. Uzroci nastanka ovih bolesti su vrlo složeni a predispozicija za nastanak su:
-nasledni ili hereditarni faktori
-brz rast jedinke
-ambijetalni uslovi uz neizbalansiranu ishranu(previše kalorija,minerala,fizička aktivnost…)
Displazija je latinska reč koja  u osnovi znači poremećaj  nekog organa ili tkiva u toku rasta, čime nastaju promene oblika,veličine i funkcije istog.
Displazija kukova HD
Displazija kukova je razvojna anomalija zgloba na račun acetabuluma i/ili glave i vrata butne kosti-femura.Karakteriše se nedostatkom kongruence zgloba i labavosti zglobne kapsule.  Usled neadekvatne i neravnomerne opterećenosti zgloba i zglobne hrskavice provociraju se degenerativne promene na hrskavici sa remodeliranjem acetabuluma i glave  femura.
Bolest nije vidljiva na rodjenju i manifestuje se za vreme razvoja životinje.Pas može imati  prividno normalan hod a najčešće se javi hramanje u uzrastu od 6 do 9 meseci starosti.Može se primetiti da  životinja teško ustaje,da se teško penje uz stepenice ili u auto,nesigurno hoda ili poskakuje kao zec.Hromost se može iznenada pojaviti uz nepravilno držanje nogu i ograničenost funkcija pri kretanju  i trčanju.
Kod zrelih i starijih pasa  kliničke manifestacije su tipične za hronične procese artroze sa ukočenošću i bolovima u zadnjim nogama,kratkim,nesigurnim koracima i smanjene aktivnosti na fizički napor.
Do prave dijagnoze se dolazi samo radiološkim pregledom.Životinja se prvo uvede u sedaciju ili opštu anesteziju a onda se izvrši klinički pregled stabilnosti zglobova kuka i rentgensko snimanje.Samo potpunom relaksacijom muskulature ekstremiteta može se napraviti reprezentativan i validan rentgenski snimak kukova.      
             displazija kukova
Medjunarodna kinološka federacija-FCI  ima uniformni sistem ocenjivanja displazije kukova-HD u većem delu Evropskih zemalja.Klasifikacija HD je svrstana u 5 kategorija:A,B,C,D,E.
Po pravilima FCI  i matičnih pasminskih klubova u priplod se mogu uključiti psi sa ocenama HD-A,HD-B,HD-C.Za rasu Doberman i jos neke rase, kriterijum je stroziji pa je HD-C diskvalifikacija.
Protokol FCI nalaže  potrebna pravila i proceduru koja mora da se zadovolji u procesu zvaničnog ocenjivanja HD.
Minimum starosti za zvaničnu HD radiografiju je 1 godina starosti za većinu rasnih pasa i 18 meseci za velike i gigantske rase(Mastini,Bulmastifi,Bordoške doge,Njufaundland,Bernski pastirski pas,Nemačka doga,Barzoi, Irski vučiji hrt……)
Identifikacija psa se potvrdjuje permanentim sistemom obeležavanja.To može biti mikročip ili tetovir broj na psu, koji mora da se poklapa sa brojem u pedigreu.Minimum identifikacije  rtg snimaka takodje mora da se zadovolji.Visok tehnički kvalitet rtg snimka i adekvatna pozicija kukova omogućava korektnu procenu displazije.
Zvaničnu interpretacija rtg snimaka i ocenjivanje(evaluaciju) displazije kukova- HD obavljaju samo veterinari specijalisti i radiolozi priznati od  Nacionalnog kinološkog saveza i matičnih pasminskih klubova.  
Displazija laktova ED
Displazija laktova je malformacija zgloba koja nastaje za vreme razvoja i obuhvata nekoliko patoloških entiteta kao primarnih lezija-UAP,FCP,OCD,INC.
Uzroci displazije lakta su podeljeni na nekoliko značajnih faktora:hereditarni,traumatski,nutritivni,ambijetalni i kombinovani.
Hromost prednjih nogu psa uvek radja sumnju da je displazija lakta.Prvi korak u  dijagnozi  podrazumeva  klinički,ortopedski i radiografski pregled lakta.
Iako pas ovakva stanja može donekle tolerisati, sa starošću životinje sve je izraženija lokomotorna disfunkcija i hramanje.Ponekad iznenadna hromost biva isprovocirana udarcem,skokom,padom ili povredom.
Displazija dovodi do alteracija zglobne hrskavice,sinovijalne tečnost,periartikularnog tkiva sa posledičnom nestabilnošću zgloba,progresivnim zadebljanjem zglobne kapsule i osteoartroze(OA).
Radiografsko ispitivanje zahteva snimanje lakta u dve projekcije.Na taj način se može dobiti uvid u kompletan zglob i sve zglobne površine unutar njega.Takodje se radi snimanje kontralateranog zgloba zbog uvida u eventualnu bilateralnu patologiju koja je često prisutna.
Za zvaničnu procenu displazije laktova  IEWG-(International Elbow Working Group) kao medjunarodna organizacija  je propisala protokol radigrafskog snimanja i ocenjivanja laktova.
displazija lakta
displazija lakta ap
Za sve pse visokog rizika za displaziju laktova kao što su: Labrador,Zlatni retriver,Rotvajler,Nemački ovčar,Bernski pastirski pas,…. zvanično snimanje se vrši u starosti od 1 godine.Snimaju se oba lakta u dve projekcije:savijen i ispružen lakat.
Za kvalitetni snimak i procenu displazije je, kao i kod snimanja kukova, neophodno životinju uvesti u duboku sedaciju ili anesteziju.
Klasifikacione ocene displazije laktova po standardu IEWG su svrstane u 4 kategorija :0, 1,2,3.
Zvaničnu interpretacija rtg snimaka i ocenjivanje(evaluaciju) displazije laktova- ED obavljaju samo veterinari specijalisti i radiolozi priznati od  Nacionalnog kinološkog saveza i matičnih pasminskih klubova.
 Vlasnici koji žele da obave snimanje kukova i laktova svog psa, mogu to učiniti u našoj ambulanti. Pregled se zakazuje unapred i dobijaju  dalja uputstva o pripremi životinje i celoj proceduri.Neophodno je poneti pedigre psa i dati ga na uvid pre snimanja radi identifikacije psa.
Najranije snimanje pasa se vrši u uzrastu od 6 do 8 meseci starosti kao probno snimanje ,čime se dobija uvid u stanje kukova i laktova u fazi rasta.
Minimalna starosna granica za zvanično snimanje i ocenjivanje kukova i laktova HD/ED je 12 meseci za većinu rasa i 18 meseci za velike i gigantske rase.
Samo zdrave i genetski neopterećene jedinke se dalje uključuju u priplod,čime se povećavaju šanse da potomstva budu još bolja i kvalitetnija.
PROVEROM KUKOVA VASEG PSA , PREDVIDJATE KVALITET NJEGOVOG POTOMSTVA!

Нема коментара:

Постави коментар